Een zeer klassiek beeldhouwwerk van aarde. Ze wacht ook op de oven.

Mijn inspiratie ? Ik werd getroffen - tijdens ons bezoek aan het Museum voor Moderne Kunst in Dubrovnik - door een monumentaal beeld van de Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic (1883 1962). Hij noemde het "verre overeenkomsten". Het is - vanuit dit werk - dat ik deze opmerkelijke en te weinig bekende kunstenaar heb leren kennen.

Ik kan het niet laten dat journaliste Anaëlle Penche (de krant "La Croix") het werk van Ivan Meštrović toelicht in een artikel dat ze in "La Croix" schrijft voor een tijdelijke tentoonstelling in het Museum Rodin in Parijs, in 2012: “In zijn sculpturen speelt Meštrović graag met materie, volumes, schaduwen en lichten… Zijn vrouwelijke naakten met pijnlijke sensualiteit nemen afgeronde en vleselijke vormen aan. Zijn levensfontein, waarvan de gipsvorm de gipsvorm vertoont - brons wordt geïnstalleerd in de straten van Zagreb - illustreert de verschillende leeftijden van het leven, van het lachende kind tot het liefdevolle paar en vervolgens tot de eenzame oude man. Van een sterk classicisme, geïnspireerd door de Renaissance en de werken van Michelangelo, wijzen zijn sculpturen op expressionisme. »

Accords lointains

Verre akkoorden

 

Ik aarzel niet om je 2 andere werken te tonen die de creatieve kracht van Mestrovic samenvatten; Ik heb geprobeerd ... heel erg bescheiden om geïnspireerd te worden door het momentum en de klassieke lijnen, maar ook door de wens om uit de codes te komen. .

 

 

 

 

Fontein van het leven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vestale