Ken je de Japanse legende van de 1000 kraanvogels?

 

Mijn lezingen lieten me onlangs dit verrassende verhaal kennen. Japan is een land waar origami erg populair is. Er wordt gezegd dat - als 1000 papieren kraanvogels in het jaar worden gevouwen en er een krans van wordt gemaakt - de wensen van gezondheid en geluk die aan een bepaalde persoon zijn gericht, zullen worden ingewilligd.

Deze legende inspireerde het verhaal van Sadako Sasaki, een jong meisje dat het atoombombardement op Hiroshima overleefde. Sadako, die na de explosie aan leukemie leed, was begonnen met het bouwen van 1000 kraanvogels om haar wens voor genezing te krijgen. Helaas stierf Sadako voordat zij dit werk kon voltooien. Studenten in haar klas maakten het af.

Krans van gekleurde kraanvogels

De krans werd toen een symbool van vrede, net als de Tibetaanse gebedsvlaggen. In 1958 werd in Hiroshima een vredesmonument voor kinderen ingehuldigd. Sadako is daar op zijn top vereeuwigd. Ze houdt een kraanvogel in haar handen.

 Vredesmonument in Hiroshima

 

Mijn project was om met kleiplaten een reproductie van een origamikraanvogel te maken. Dus begon ik eerst een papieren kraanvogel te bouwen door de instructies op de voet te volgen. Op basis van dit model heb ik het stuk klei gemaakt. Ze wacht op afvuren en keramische behandeling.